Godsbanearealet || Polyform Architects

Dear Diary,

Godsbanearealet is a new sustainable city district in Aalborg, Denmark, designed by Polyform Architects. The name Godsbanearealet roughly translates to “Freight train area” and refers to the areas former use as a freight train terminal. The industrial history of the site has been the focal point for the development of the areas identity. POLYFORM have transformed the former railway structures into the green back bone of the building plan, reinventing the old rails as an urban landscape while enhancing the history of the site.

Godsbanearealet-02
© Wichmann+Bendtsen

Climate adaption

Godsbanearealet is one of the first climate adapted city districts in Denmark where Surface Water Management (SuDS) plays a comprehensive and integrated part of the city’s built environment. This pioneering part of the project was initiated just after Denmark was hit by a heavy cloudburst in 2011 as a result of climate change. It resulted in massive damage. Today Godsbanearealet is a carbon neutral urban district where heavy rainfall is collected in basins and canals and delayed on its way to the public stormwater system to avoid flooding the city. Rain water management is incorporated into all aspects of the masterplan. Buildings in the area have green roofs to help delay water and sports facilities and lawns are placed at specific levels to form basins that will store the water.

Godsbanearealet-05
© Wichmann+Bendtsen

Youthful urban district

The areas landscape phase was finished in 2014 and has set the framework for the further urban development of Godsbanearealet into a youthful district containing a number of the city’s educational facilities, dorm houses, businesses and family homes.

Data:

Architect: Polyform
Location: Aalborg, DK
Client: DSB Ejendomsudvikling
Year: 2009-2014 (First phase of the project)
Program: Masterplan and Landscape
Areal: 30 acres
Team: Thomas Kock, Jonas Sangberg, Henrik Thomas Faurskov, Morten Kjer Jeppesen, Frederik Friborg, Lars W. Maarbjerg, Jesper Kort, Signe Hertzum, Louise Bengtsen og Jens Anderson
Engineers: Landscape (SuDS): Niras. Masterplan: Cenergia.
Photo: Wichmann+Bendtsen

source Landezine

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s